Skaudioskus “Kokkamine”
Skaudioskus “Kokkamine” I tase – PENNE
Üks toidukord oma salgale
I taseme sooritaja:
- teab lihtsamaid hügieeninõudeid toitlustamisel (käte ja vajadusel ettevalmistavate toitainete pesemine, puhtad toiduvalmistamise vahendid jms).
- teab, kuidas kasutada ohutult toiduvalmistamise vahendeid ja erinevat tüüpi nugasid. Tunneb kuuma vee ja õli käitlemist.
- koorib ja hakib sibula ning kasutab seda toidus.
- leiab vähemalt kaks tervislikku retsepti (üks soolane ja üks magustoit) arvestades, et kõik salga liikmed tohiksid seda süüa (allergiad).
- koostab ostunimekirja koos koguste ja orienteeruva hinnaga.
- valmistab retsepti järgi ühe soolase toidu, nt penne köögiviljade ja kanaga.
- valmistab retsepti järgi ühe magustoidu/küpsetise, nt kamavaht või pannkoogid.
- valmistab ette ühe sooja (nt tee) ja ühe külma (nt maitsevesi) joogi.
- katab osalejatele laua.
- küsib toidu kohta tagasisidet. Tunneb koka käitumise eetikat – kui toit kellelegi ei maitse, kuidas sellele viisakalt reageerida.
- koristab köögi/köögiala.
Skaudioskus “Kokkamine” II tase – MINESTRONE
Ühe päeva toitlustamine oma üksusele (vähemalt kaks toidukorda + oode)
II taseme sooritaja:
- teab hügieeninõudeid toitlustamisel (käte ja vajadusel ettevalmistavate toitainete pesemine, puhtad toiduvalmsitamise vahendid, toore liha ja kala eraldi käsitlemine jms).
- teab erinevaid toitaineid ja nende päevaseid vajadusi. Joonistab toidupüramiidi.
- leiab köögimeeskonna/abilised.
- leiab vajaminevate toidukordade retseptid, sh kondiga puljongist supiretsepti arvestades üskuse liikmete erivajadusi.
- koostab ostunimekirja koos koguste ja orienteeruva hinnaga.
- teab toidu hoiustamise nõudeid ja kanaliha käitlemise reegleid.
- valmistab toidud, sh supi, nt minestrone.
- valmistab ooteks midagi kaerahelvestest (va puder).
- katab osalejatele laua.
- küsib toidu kohta tagasisidet ja reageerib sellele eetiliselt.
- koristab köögi/köögiala.
- lisab kasutatud retseptid salga kokaraamatusse (selle puudumisel loob sh ise salga kokaraamatu).
Skaudioskus “Kokkamine” III tase – CREME BRULEE
Vähemalt 30 inimese kahe päeva toitlustamine (vähemalt neli toidukorda). Taset on võimalik sooritada alates 18. eluaastast.
III taseme sooritaja:
- teab vanuselisi nõudeid toitlustamisel.
- läbib toiduhügieeni koolituse.
- leiab köögimeeskonna/abilised.
- teab köögi ülesehituse põhimõtteid välitingimustes.
- oskab ohutult kasutada gaasipriimust ja -ballooni.
- koostab kahe päeva toitlustamise menüü kasutades erinevaid valmistusmeetodeid, sh creme brulee ja supi puljongi kondiga lihast arvestades osalejate erivajadusi. Vähemalt ühe päeva toitlustamine peab olema välitingimustes.
- koostab ostunimekirja koos koguste ja orienteeruva hinnaga.
- tutvub erinevate maitseainete ja maitsetaimedega ning kasutab neid toidu valmistamisel.
- valmistab toidud, sh creme brulee.
- küsib toidu kohta tagasisidet ja reageerib sellele eetiliselt.
- koristab köögi/köögiala ja korraldab toidujäätmete keskkonnasõbraliku ja sanitaarse hävitamise.
- lisab kasutatud retseptid salga/isiklikku kokaraamatusse.
Skaudioskus “Kokkamine” IV tase – RATATOUILLE
Enam kui 50 inimesele vähemalt 5-päevase ürituse toitlustamine. Eelduseks on 3. taseme omamine.
IV taseme sooritaja:
- omab kehtivat toiduhügieeni tunnistust.
- teab suurürituse toitlustamise nõudeid.
- korraldab sujuva toidujagamise, nõudepesu ja toidujäätmete kogumise.
- leiab köögimeeskonna ja abilised.
- koostab laagriaja menüü kasutades erinevaid valmistusmeetodeid arvestades osalejate erivajadusi.
- koostab terve ürituse toitlustamise eelarve ja nimekirja kaupmeestest, kust iga tooraine hankida.
- koostab ostunimekirja koos koguste ja orienteeruva hinnaga.
- valmistab toidud.
- küsib toidu kohta tagasisidet ja reageerib sellele eetiliselt.
- korraldab köögi/köögiala nõuetekohase koristamise, sh toidujäätmete keskkonnasõbraliku ja sanitaarse hävitamine.
- lisab kasutatud retseptid salga/isiklikku kokaraamatusse.
- valmistab ratatouille ja kutsub oma parimad skaudisõbrad seda maitsma.
Vaata SIIT, kuidas omale vastava taseme märk saada ja milliseid skaudioskuseid meil veel on.