KOKKAMINE: Potisai


Skautidel on kombeks teha tokisaia (küpsetada ümber puutoki keeratud saiatainast lõkkel), aga miks mitte proovida ka potisaia, mida saab teha kodus ahjus.

Koostisosad:

  • 500 g nisujahu
  • 10 g soola
  • 0,25 tl kuivpärmi
  • 450 g toasooja vett
  • oliiviõli


Potisaia taigna saad valmis teha näiteks õhtul (võtab aega ainult ca 5-10 min) ja saia ahju panna hommikul või siis järgmisel õhtul (kerkimisaeg 12-24 tundi).

Kõigepealt sega kokku jahu, sool ja kuivpärm. Siis lisa toasoe vesi ja sega taigen hästi läbi, et tekiks ühtlane mass. Seejärel pane kausile peale rätik ning jäta saiataigen hommikuni (minimaalselt 12 tunniks) tuppa seisma.

Enne küpsetama asumist eelkuumuta ahi 220-230C peale ja pane sinna kohe soojenema ka pott, milles saia hakkad küpsetama (selleks sobib kõige paremini keraamilise kattega malmpott). Kui pott on ahjus kuumaks läinud, võta see välja ja vala poti põhjale natuke oliivõli. Seejärel kummuta taigen kausist potti ja piserda natuke õli ka taignale. Pane potile kaas peale ja küpseta ca 30 min, seejärel eemalda kaas ja küpseta veel 15-20 min. Valmis sai on pealt mõnusalt kuldpruun, aga enne selle söömaasumist lase saial veel ca 30 min jahtuda.


Retsepti algidee: Nami-Nami.
Pildil oleva potisaia autor: skaudijuht Ene-Ly Lehtmaa.